SDP:n Tuula Väätäinen: Kuntien talouden turvaamiseksi tarvitaan pitkäjänteistä päätöksentekoa

Ajankohtaista 11:21

SDP:n Tuula Väätäinen: Kuntien talouden turvaamiseksi tarvitaan pitkäjänteistä päätöksentekoa
4.9.2020 14:24:54 | SDP EDUSKUNTA

Kuntien rahoitusta koskeva vuoden 2021 talousarviovalmistelu on hallituksen toimesta parhaillaan käynnissä. Keväällä vuosille 2021–2024 laaditun kuntatalousohjelman ja julkisen talouden suunnitelman valmistelun yhteydessä päätettiin kuntien mahdollisten lisätuen tarpeiden tarkastelusta syksyn budjettiriihen yhteydessä, jolloin päätetään mm. kunnille myönnettävistä taloudellisista lisätuista.

– Kuntien taloudellinen tilanne on tällä hetkellä vaikea ja seuraavat vuodet eivät tule olemaan yhtään helpompia. Kuntien taloutta ovat rasittaneet mm. verotulojen lasku ja erityisesti koronapandemiasta aiheutuneet lisäkulut. Koronan testauksista ja suojavarusteiden hankinnoista on jo pelkästään tämän vuoden aikana syntynyt merkittäviä lisäkustannuksia. Kuntien talouden turvaamiseksi tarvitsemme pitkäjänteistä päätöksentekoa, minkä avulla turvataan kuntien elinvoimaisuutta, sanoo Väätäinen.
Kuntien taloutta tuettiin koronatukipaketilla vuoden 2020 neljännessä lisätalousarviossa 1,4 miljardilla eurolla ja muilla kuntiin kohdennetuilla toimilla.

– Valtion myöntämän tukipaketin myötä kuntien taloudellinen tilanne on parantunut ja peruspalveluista on pystytty huolehtimaan. Kuntien taloudellisen lisätuen tarve on kuitenkin edelleen erittäin suuri. Sosiaali- ja terveydenhuollon alalla kuntien ja sairaanhoitopiirien taloutta rasittavat jo ennestään suuret hoivajonot ja kasvaneet hoitotarpeet. Kuntien heikkenevän talouden tuomat haasteet ovat olleet arkipäivää monissa kunnissa jo tähän saakka ja koronapandemia myötä ne ovat entisestään lisääntyneet, kertoo Väätäinen.

 

Tuula Väätäinen
Kansanedustaja
050 511 3018