Merja Mäkisalo-Ropponen: Koronan vaikutuksia ei pidä vähätellä, mutta paniikin lietsominen on vastuutonta 

Yleinen 08:48

 

Eduskunnassa tehtyjen päätösten on perustuttava parhaaseen mahdolliseen tutkimustietoon, eikä mutupäätelmiin. Olen itsekin kansanedustajan roolissa maallikko korona-asiassa, vaikka olen terveydenhuollon ammattilainen. Minunkin on luotettava asiantuntijoiden näkemyksiin ja heidän antamiin suosituksiin, sillä heillä on tällä hetkellä käytössään paras mahdollinen tieto.

Mielestäni on eettisesti kyseenalaista, että oppositio haluaa politisoida asian ja kyseenalaistaa asiantuntijoiden näkemykset. Viime torstaina hallituksen määrittelemät uudet ohjeet pyrkivät rajoittamaan epidemian leviämistä liian nopeasti. Emme pysty enää estämään epidemian leviämistä Suomeen, mutta voimme hallituksen esittämillä toimilla tasoittaa tautitapausten puhkeamista niin, että hoitokapasiteetti riittää kaikille sitä tarvitseville.

Oppositio vaatii yhteiskunnan sulkemista valmiuslain turvin ja se olisi äärimmäisen järeä toimenpide. Siihen voidaan mennä vasta, jos tilanne kriisiytyy yhteiskunnan toimintaa uhkaavaksi. Alueviranomaiset voivat ilman poikkeuslakiakin tehdä alueilla päätöksiä esimerkiksi koulujen sulkemisesta ja kokoontumisten estämisestä. Tarvittaessa valmiuslaki saadaan nopeasti voimaan.

Lisäksi on syytä muistaa, että suurin osa tautitapauksista on lieviä ja taudin sairastaminen luo immuniteetin virusta vastaan. Tärkeintä onkin, että riskiryhmät, kuten ikäihmiset ja pitkäaikaissairaat saataisiin mahdollisimman hyvin suojatuksi virukselta. Tässä meillä jokaiselle on vastuumme, ettemme ehdoin tahdoin mene vähänkään kipeänä vierailulle. Käsien pesu saippualla ja jos se ei ole mahdollista käsidesiä käyttö sekä hihaan tai perinenäliinaan yskiminen ovat jokaisen tarvitsemia kansalaistaitoja.

Vallitsevassa tilanteessa myös SDP ryhtyy varatoimiin, joista konkreettisin oli viikonlopun Vantaan järjestöpäivien siirto toiseen ajankohtaan, lisäksi olemme peruneet myös muut lähiajan yleisötapahtumat sekä vältämme ulkomaan matkoja ja muutakin turhaa matkustamista ministeriön ohjeistuksen mukaisesti. Samoin teimme Savo-Karjala kansanedustajien kanssa myös yhteisen päätöksen siirtää kevään yhteistapaamisia tulevaisuuteen. Kansanedustajien tulee olla tavattavissa, mutta asiantuntijoiden ohjeistusta tulee myös noudattaa.

Koronasta huolimatta hyvää alkanutta kevättä kaikille!

-Merja Mäkisalo-Ropponen