Yhteiskuntavastuu vai yhteiskunnan vastuu?

Yleinen 09:35

 

Suomessa on koronapandemian takia kaikki asiat kummallisella kantilla. Yleensä terveyttä on pidetty tärkeimpänä asiana elämässä. Uutisissa näyttää kuitenkin siltä, että yrittäjät ovat immuuneja
koronavirukselle, mutta sitä kovemmin se sairastuttaa kaikki yritykset. Missään uutisessa ei vaadita tukea koronaviruksen kourissa lomautettuna tai irtisanottuna olevalle työntekijälle, vaan se tuntuu olevan vain työtätekevien oma ongelma, eikä yhteiskunnan.

Monta vuotta työntekijät osallistuivat, pakotettuina KiKyyn, sekä työnantajamaksujen kantoon, kun kilpailukykyä ja yritysten toimintakykyä piti parantaa, mutta nuo rahat tyhjennettiin osinkoina, eikä mitään jäänyt kassaan. Nyt yhteiskunnan osuus on maksaa yrittäjille tukea koronaviruksen aiheuttamiin ongelmiin. Tuo jatkuva osinkovirta työntekijöiden palkkapussista ja verovaroin rahoitettuna ei ole sitä tervettä yritystoimintaa jota kuuluisi tukea.

Talousahdingossa olevaa duunaria syytetään yli varojensa elämisestä ja siitä ettei osata suunnitella taloutta. Onko sitten oikein, että yritys suunnittelee taloutensa tyhjentämällä kassan ja huutaa suureen ääneen apua, kun kassa on tyhjä?

Tätä kassan ”tyhjennystä” on yritykset tehneet hyvinäkin aikoina, mutta nyt yhtä äkkiä yrityksillä ei ole varaa maksaa palkkoja ja osingon maksusta kärsivät ainoastaan työntekijät.

Tavan kansalaisella on mahdollisuus hakea perustoimeentulotukea, jos ei kulujensa rahoittamiseksi mitään muuta enää keksi. Silloin Kelalle on tehtävä selvitys kuluista, menoista sekä varallisuudesta. Lisäksi tarkastetaan edellisen kahden kuukauden tulot ja menot. Mielestäni yritysten tuen saamista pitäisi miettiä samalla tavalla. Jos kassa on tyhjennetty itse aiheuttaen ja perusteetta, ei tukea makseta. Kun vaaditaan duunarin pärjäämistä omillaan, niin kai yritystenkin täytyisi edes yrittää.

Eli jos yritys nyt koronan aikana maksaa osinkoja, voi omistajat huolehtia aivan itse yrityksen pärjäämisestä ilman valtiontukea koronapandemian yli ja jälkeenkin. Tämä olisi sitä paljon peräänkuulutettua yritysten yhteiskuntavastuuta…

Demariaktiivit Outokummusta ja Kontiolahdesta
Jani Hyytiäinen & Juha Pakarinen